Helva tarifleri arasında en sık
yapılan ve en beğenilen tariflerden biri olan cevizli un helvası tarifi
hem pratik hem de oldukça leziz bir tatlı tarifidir. Yaklaşık 20 dk içerisinde
hazırlanabilen ve zahmetsiz tatlı olan un helvası, özellikle balık menülerinin
sonuna oldukça yakışmaktadır.
Cevizli un helvası tarifi malzemeleri
2.5 su bardağı un
2 su bardağı toz şeker
3 su bardağı sıcak su
100 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
Kırılmış ceviz içi
Cevizli Un Helvası Yapılışı
- 3 su bardağı sıcak su ile 2 su
bardağı toz şekeri bir kabın içinde iyice karıştırın. Şekeri sıcak suyun içinde
eriyene kadar karıştırın. Pişirme yok sadece sıcak su ve şeker karıştırılarak
ayrı bir kapta şerbet hazırlıyoruz.
- 100 gram tereyağı ve 1 çay bardağı
sıvı yağı tencereye koyup kısık ateşte yağ eriyene kadar karıştırın.
- Yağ eriyince 2.5 su bardağı unu
içine atıp unu rengi dönene kadar karıştırıyoruz. Unun rengi hafif gri
kahverengi bir hale gelecektir.
- Un kavrulunca cevizleri içine
atıp bir tur karıştırın.
- Son olarak hazırladığımız sıcak
şerbeti azar arat karıştırarak tamamını kavrulmuş unun üzerine ekliyoruz.
- Un şerbeti çekene kadar karışım
püre kıvamı alana kadar sürekli karıştırıyoruz.
-Pişen un helvasını borcamyada
tabaklara paylaştırıp üzerine ister tarçın ister çikolata sosu ilave edip
soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.
Ev yapımı nefis cevizli un helvası
yapmak işte bu kadar kolay. Gerçekten hem son derece pratik hem de oldukça
leziz olan cevizli un helvası tarifi yemeye doyamayacağınız tatlı tarifleri
arasında yerini alacaktır. Eğer ceviz içi elinizde yoksa bu tarifi sade
olarakta uygulayabilirsiniz.
Evde un helvası yapımının püf
noktaları arasında unu rengini alana kadar yakmadan karıştırmak önemli
bir husustur. Kavrulan unun renginin kahverengiye yakın olması gerekmektedir.
Unu yakmadan orta ateşte sürekli karıştırarak iyice pişirin. Unun rengi dönünce
şerbeti eklemeniz gerekmektedir.
Cevizli un helvası tarifinde
malzemeler tam ölçüdedir. BU ölçüleri uyguladığınızda şerbeti kavrulan unun
içerisine döktüğünüz anda kısa bir sürenin ardından kıvam aldığını ve tuttuğunu
göreceksiniz. Tarifi uygularken sıcak şerbeti tariften önce ya da unu
kavururken hazırlamanız, şerbetin sıcak olarak ekleneceği açısından önemlidir.
Unun kalitesine göre miktarı çok az değişilebilmesi mümkündür ancak genel un
ölçüsü bu tarif için iki buçuk (2.5) su bardağı undur.
Pratik un helvası tarifimizde
tereyağı kullanmak istemiyorsanız aynı miktarda margarin kullanaraktan bu
tarifi uygulayabilirsiniz. Tereyağı, un helvası tarifine daha güzel lezzet
vermektedir ancak kokusundan dolayı tercih etmek istemezseniz margarin
kullanmanız mümkün.
Un helvası geleneksel
lezzetlerimizden biri olup özellikle yemeklerden sonra leziz bir son
olarak düşünülebilir. Yumuşacık ve hafif olan bir tatlı olan cevizli un helvası
tarifi, genelde ağır bir tatlı sanılır. Ancak bu tarifi uygulayıp tattıktan
sonra hafif bir helva tarifi elde ettiğinizi göreceksiniz. Un miktarı, şeker ve
yay oranı tarifimizde son derece orantılı olduğundan sanılanın aksine hafif
un helvası tarifi uygulayabilirsiniz.
Cevizli un helvası tarifini
borcama döktükten sonra sıcak ilen çatal yada bıçak yardımı ile istediğiniz
gibi şekil verebilirsiniz. Ayrıca çikolata sosu ile de süsleyerek oldukça güzel
bir sunum hazırlanabilir. Yaz mevsiminde de aynı şekilde cevizli un helvasını dondurmalı
olarak servis yapabilirsiniz. Özelikle yaz aylarında sade dondurmalı helva
sunumu son derece leziz bir tatlı tercihi olmaktadır.
Eğer helva tariflerinde
irmik seviyorsanız, kremalı irmik helvası tarifi yâda kremasız irmikli helva tarifi
yazılarımıza göz atabilirsiniz.
0 Yorumlar