hashaslirevani
Revani tarihi Osmanlı mutfağına uzanan şerbetli geleneksel bir tatlımızdır. Osmanlı döneminde Ervin ve Ermanistan fethi şerefine yapılmış ve revani olarak isimlendirilmiştir. Revaninin pek çok çeşidi olduğu gibi en leziz tariflerinden biri mavi haşhaşlı revanidir. Bazı yörelerde yoğurt yada sünger tatlısı adıyla Revaniye adlandırılır.

Tam ölçülü revani tarifi arıyorsanız tamda doğru yerdesiniz. Mavi haşhaş tatlısı nasıl oluyor? Diye merak edenler için haşhaşlı irmik tatlısı tarifi hazırladık. Şerbeti ve keki ile harika bir lezzeti olan haşhaşlı revaniyi üzerini sade krem şanti ve tekrar mavi haşhaş ile süsleyerek yiyenlerin unutamayacağı harika bir tatlı tarifi sizleri bekliyor.

Haşhaşlı revani nasıl yapılır malzemeleri?

1 su bardağı sıvıyağ (200 ml)

1 su bardağı süt

1 su bardağı irmik

1 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Yarım su bardağı mavi haşhaş

1 çay bardağı toz şeker

3 yumurta

Revani şerbeti için

3 su bardağı su

2 su bardağı toz şeker

Üzeri için

1 kutu krem şanti 1 Su bardağı süt (çırpmak için)

Mavi Haşhaşlı irmik Tatlısı Yapılışı

- Haşhaşlı revani yapılışına önce şerbeti hazırlayarak başlıyoruz. 3 Su bardağı su ile 2 su bardağı şekeri orta ateşte yaklaşık 20 dakika pişirin. Şerbet kaynamaya başlayınca yaklaşık 1 yemek kaşığı limon sıkın. Şerbet ağırlaşınca yani kaşıktan ağır damlalar akıtmaya başlayınca ocaktan alıp soğumaya bırakın.

- 3 yumurta ve 1 çay bardağı toz şekeri karışım beyazlaşana kadar yüksek devirde çırpın.

- İyice çırptıktan sonra 1 su bardağı süt ve 1 su bardağı yağ ekleyip çırpmaya devam edin.

- 1 dakika kadar çırptıktan sonra 1 su bardağı un, 1 su bardağı irmik, yarım su bardağı mavi haşhaş, 1 paket kabartma tozu ve vanilya ekleyip iyice çırpın.

- Hazır olan kek karışımını tabanı yağlanmış borcama dökün.

- Önceden iyice ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25 dakika civarında pişirin.

- Kek pişerken bir kapta 1 kutu krem şanti ve üzerinde yazan oranda (1 su bardağı) süt ile çırpın ve buzdolabında bekletin.

- Kekin pişip pişmediğini kürdan testi uygulayarak emin olun ve fırından çıkarın.

- Pişen kekin üzerinde delikler açın ve kekin ilk sıcağı çıktıktan sonra soğuk şerbeti dökün. Haşhaşlı irmik tatlısı için kek sıcak şerbet kesinlikle soğuk olmalıdır.

- Mavi haşhaşlı revani şerbetledikten sonra şerbeti çekince ve oda sıcaklığına kadar soğuyunca üzerine krem şanti sürün. En az 2 saat buzdolabında bekletin. Dilimleyip üzerini tekrar mavi haşhaş ile süsleyip servis yapabilirsiniz.

- Muhteşem mavi haşhaşlı irmik tatlısı hazırdır afiyet olsun.

Tam Ölçülü Haşhaşlı Revani yapımı için borcam kullandık ancak normal fırın tepsisi de kullanabilirsiniz. Yine dikdörtgen borcamda hashasli-revani yapabilirsiniz. Tarifimizde yine tekrar belirtelim kek sıcak şerbeti soğuk olmalıdır. Tarif irmik içerdiğinden kekin içerisindeki sıcak irmik soğuk şerbet ile buluşunca şişecek ve hem leziz hemde doyurucu bir tatlı tarifi olacak. Mavi haşhaşlı revani tatlısı bu sebepten harika bir davet tatlısı olmaktadır.

Nefis mavi haşhaşlı revani tatlısı tarifi video olarak yazı altında bulunmaktadır. Ayrıca Harika Ev İşleri Youtube kanalımıza daha farklı yemek ve tatlı tarifleri için abone olabilirsiniz. Tarifimizi beğendiyseniz 3 kaşık tatlısı yada muhallebili kadayıf tatlısı gibi benzerlerine bakabilirsiniz.

Mavi Haşhaşlı Revani Tarifi için Video