Revani tarihi Osmanlı mutfağına uzanan şerbetli geleneksel bir
tatlımızdır. Osmanlı döneminde Ervin ve Ermanistan fethi şerefine yapılmış ve
revani olarak isimlendirilmiştir. Revaninin pek çok çeşidi olduğu gibi en leziz
tariflerinden biri mavi haşhaşlı revanidir. Bazı yörelerde yoğurt yada sünger
tatlısı adıyla Revaniye adlandırılır.
Tam ölçülü revani tarifi arıyorsanız tamda doğru yerdesiniz. Mavi
haşhaş tatlısı nasıl oluyor? Diye merak edenler için haşhaşlı irmik
tatlısı tarifi hazırladık. Şerbeti ve keki ile harika bir lezzeti olan haşhaşlı
revaniyi üzerini sade krem şanti ve tekrar mavi haşhaş ile süsleyerek
yiyenlerin unutamayacağı harika bir tatlı tarifi sizleri bekliyor.
Haşhaşlı revani nasıl yapılır malzemeleri?
1 su bardağı sıvıyağ (200 ml)
1 su bardağı süt
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yarım su bardağı mavi haşhaş
1 çay bardağı toz şeker
3 yumurta
Revani şerbeti için
3 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
Üzeri için
1 kutu krem şanti 1 Su bardağı süt (çırpmak için)
Mavi Haşhaşlı irmik Tatlısı Yapılışı
- Haşhaşlı revani yapılışına önce
şerbeti hazırlayarak başlıyoruz. 3 Su bardağı su ile 2 su bardağı şekeri orta
ateşte yaklaşık 20 dakika pişirin. Şerbet kaynamaya başlayınca yaklaşık 1 yemek
kaşığı limon sıkın. Şerbet ağırlaşınca yani kaşıktan ağır damlalar akıtmaya
başlayınca ocaktan alıp soğumaya bırakın.
- 3 yumurta ve 1 çay bardağı toz şekeri karışım beyazlaşana
kadar yüksek devirde çırpın.
- İyice çırptıktan sonra 1 su bardağı süt ve 1 su bardağı yağ
ekleyip çırpmaya devam edin.
- 1 dakika kadar çırptıktan sonra 1 su bardağı un, 1 su
bardağı irmik, yarım su bardağı mavi haşhaş, 1 paket kabartma tozu ve vanilya
ekleyip iyice çırpın.
- Hazır olan kek karışımını tabanı yağlanmış borcama dökün.
- Önceden iyice ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25
dakika civarında pişirin.
- Kek pişerken bir kapta 1 kutu krem şanti ve üzerinde yazan
oranda (1 su bardağı) süt ile çırpın ve buzdolabında bekletin.
- Kekin pişip pişmediğini kürdan testi uygulayarak emin olun
ve fırından çıkarın.
- Pişen kekin üzerinde delikler açın ve kekin ilk sıcağı
çıktıktan sonra soğuk şerbeti dökün. Haşhaşlı irmik tatlısı için kek
sıcak şerbet kesinlikle soğuk olmalıdır.
- Mavi haşhaşlı revani şerbetledikten sonra şerbeti çekince
ve oda sıcaklığına kadar soğuyunca üzerine krem şanti sürün. En az 2 saat
buzdolabında bekletin. Dilimleyip üzerini tekrar mavi haşhaş ile süsleyip
servis yapabilirsiniz.
- Muhteşem mavi haşhaşlı irmik tatlısı hazırdır
afiyet olsun.
Tam Ölçülü Haşhaşlı Revani yapımı için borcam kullandık
ancak normal fırın tepsisi de kullanabilirsiniz. Yine dikdörtgen borcamda
hashasli-revani yapabilirsiniz. Tarifimizde yine tekrar belirtelim kek
sıcak şerbeti soğuk olmalıdır. Tarif irmik içerdiğinden kekin içerisindeki
sıcak irmik soğuk şerbet ile buluşunca şişecek ve hem leziz hemde doyurucu bir
tatlı tarifi olacak. Mavi haşhaşlı revani tatlısı bu
sebepten harika bir davet tatlısı olmaktadır.
Nefis mavi haşhaşlı revani tatlısı tarifi video
olarak yazı altında bulunmaktadır. Ayrıca Harika Ev İşleri Youtube kanalımıza
daha farklı yemek ve tatlı tarifleri için abone olabilirsiniz. Tarifimizi
beğendiyseniz 3 kaşık tatlısı yada muhallebili kadayıf tatlısı gibi
benzerlerine bakabilirsiniz.
0 Yorumlar