Türk mutfağının en sevilen tatlılarından, şerbetli tatlı tarifleri içinde en çok tüketilip yapılan cevizli tel kadayıf tatlısı tarifi göreceğiniz gibi oldukça kolay ve kolay bulunabilen az malzeme listesi ile hemen yapabileceksiniz.

Cevizli Kadayıf Tarifi için Malzemeler

Şerbeti için
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Kadayıf için
250 gram eritilmiş tereyağı
200 gram iri çekilmiş ceviz içi
500 gram kadar çiğ kadayıf

Evde tel kadayıf tatlısı nasıl yapılır?

- Cevizli kadayıfa önce şerbetini yaparak başlıyoruz. 3 su bardağı toz şeker ve 4 su bardağı suyu tencerede kaynayana kadar orta ateşte pişirin.

- Kaynayan şerbete çeyrek çay bardağı limon suyu ekleyip kısık ateşte yaklaşık 20 dakika şerbet ağırlaşana kadar pişirin. Şerbet ağırlaşınca yani kaşıkla akıttığınızda büyük damlalar şeklinde ağır ağır dökülüyorsa olmuş demektir. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.

- Yarım kilo civarında çiğ kadayıfı mutfak makası ile ufak ufak kesin. Bir kabın içerisine alıp üzerine kadayıfların 250 gram kadar eritilmiş tereyağı döküp yoğurarak karıştırın. Tereyağı kadayıfların her yanına ulaşsın ve dağılsın.

- Tereyağı ile tepsiyi iyice yağlayın ve kadayıfların yarısını tepsiye basıp bardakaltı ile sık şekilde yapıştırın.

- Üzerine 200 gram kadar iri çekilmiş ceviz içini tepsinin her yanına eşit dağılacak şekilde serpiştirin.
- Kalan kadayıfı üzerine serpiştirip tekrar bardakaltı ile iyice bastırın.

- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 yâda 25 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.

- Fırından çıkardığınız kadayıfın sıcağı üzerindeyken soğuk şerbeti kepçe yardımıyla her tarafına ulaşacak şekilde dökün.

- Kadayıf sıcak şerbet ise buz gibi sıcak olacak.

- En az 45 dakika şerbeti çekmesi için bekletin.

- Şerbeti çektikten sonra dilimleyin ve bir müddet buzdolabında dinlendirip isteğe bağlı fıstık tozu ile süsleyip servis yapın.

Kadayıf tatlısı püf Noktası

Tarif ile en çok merak edilen Cevizli kadayıf tatlısı şerbeti nasıl yapılır? Olmaktadır. 3 su bardağı şeker ve 4 su bardağı su ile tam çeken nefis bir kadayıf yapacaksınız. Ancak kadayıf tatlısı püf noktası şerbetin buz gibi soğuk olması, tatlının ise fırından yeni çıkarılmış sıcak olmasıdır. Yani şerbeti soğuk, tatlı sıcak olacak şekilde şerbetlemeniz arzuladığınız cevizli kadayıf tatlısına ulaşmanızı sağlayacak.

Kadayıf neden hamur olur

Böylelikle çıtır çıtır bir kadayıf tatlısı yapmış ve servise hazırdır dinlendirdikten sonra. Çıtır çıtır ve tel tel ayılan kadayıf için püf noktası budur. Yoksa kadayıf tatlısı içi yumuşak olur ve yerken hamur gibi tadı gelir.

Cevizli kadayıf tatlısı yapılışı Video olarak yapılışını görmek isteyenler için yazı altına ekledik. Tarifi beğendiyseniz muhallebili kadayıf tatlısı yada kupta muhallebili kadayıf nasıl yapılır gibi benzer tariflere göz atabilir, daha farklı nefis tatlı tarifleri için Harika Ev İşleri Youtube kanalımıza göz atabilirsiniz.

Cevizli Kadayıf Tatlısı Video