Türk mutfağının en sevilen
tatlılarından, şerbetli tatlı tarifleri içinde en çok tüketilip yapılan cevizli
tel kadayıf tatlısı tarifi göreceğiniz gibi oldukça kolay ve kolay bulunabilen
az malzeme listesi ile hemen yapabileceksiniz.
Cevizli Kadayıf Tarifi için Malzemeler
Şerbeti için
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Kadayıf için
250 gram eritilmiş tereyağı
200 gram iri çekilmiş ceviz içi
500 gram kadar çiğ kadayıf
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Kadayıf için
250 gram eritilmiş tereyağı
200 gram iri çekilmiş ceviz içi
500 gram kadar çiğ kadayıf
Evde tel kadayıf tatlısı nasıl yapılır?
- Cevizli kadayıfa önce şerbetini
yaparak başlıyoruz. 3 su bardağı toz şeker ve 4 su bardağı suyu tencerede
kaynayana kadar orta ateşte pişirin.
- Kaynayan şerbete çeyrek çay bardağı limon suyu ekleyip kısık ateşte yaklaşık 20 dakika şerbet ağırlaşana kadar pişirin. Şerbet ağırlaşınca yani kaşıkla akıttığınızda büyük damlalar şeklinde ağır ağır dökülüyorsa olmuş demektir. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
- Yarım kilo civarında çiğ kadayıfı
mutfak makası ile ufak ufak kesin. Bir kabın içerisine alıp üzerine
kadayıfların 250 gram kadar eritilmiş tereyağı döküp yoğurarak karıştırın.
Tereyağı kadayıfların her yanına ulaşsın ve dağılsın.
- Tereyağı ile tepsiyi iyice yağlayın ve kadayıfların yarısını tepsiye basıp bardakaltı ile sık şekilde yapıştırın.
- Üzerine 200 gram kadar iri çekilmiş ceviz içini tepsinin her yanına eşit dağılacak şekilde serpiştirin.
- Kalan kadayıfı üzerine serpiştirip tekrar bardakaltı ile iyice bastırın.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 yâda 25 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıkardığınız kadayıfın sıcağı
üzerindeyken soğuk şerbeti kepçe yardımıyla her tarafına ulaşacak şekilde
dökün.
- Kadayıf sıcak şerbet ise buz gibi sıcak olacak.
- En az 45 dakika şerbeti çekmesi için bekletin.
- Şerbeti çektikten sonra dilimleyin ve bir müddet buzdolabında dinlendirip isteğe bağlı fıstık tozu ile süsleyip servis yapın.
Kadayıf tatlısı püf Noktası
Tarif ile en çok merak edilen Cevizli
kadayıf tatlısı şerbeti nasıl yapılır? Olmaktadır. 3 su bardağı şeker
ve 4 su bardağı su ile tam çeken nefis bir kadayıf yapacaksınız. Ancak kadayıf
tatlısı püf noktası şerbetin buz gibi soğuk olması, tatlının ise fırından yeni
çıkarılmış sıcak olmasıdır. Yani şerbeti soğuk, tatlı sıcak olacak şekilde
şerbetlemeniz arzuladığınız cevizli kadayıf tatlısına ulaşmanızı sağlayacak.
Kadayıf neden hamur olur
Böylelikle çıtır çıtır bir kadayıf tatlısı yapmış ve servise hazırdır dinlendirdikten sonra. Çıtır çıtır ve tel tel ayılan kadayıf için püf noktası budur. Yoksa kadayıf tatlısı içi yumuşak olur ve yerken hamur gibi tadı gelir.
Cevizli kadayıf tatlısı yapılışı Video olarak yapılışını görmek isteyenler için yazı altına ekledik. Tarifi beğendiyseniz muhallebili kadayıf tatlısı yada kupta muhallebili kadayıf nasıl yapılır gibi benzer tariflere göz atabilir, daha farklı nefis tatlı tarifleri için Harika Ev İşleri Youtube kanalımıza göz atabilirsiniz.
0 Yorumlar