Sütlü
Nuriye , yumuşacık sütlü şerbeti ile oldukça sevilen baklavalardan biri olup
soğuk baklava gibi benzerleri de çıkmıştır. Sütlü Nuriye çok sevildiği için
acaba evde Sütlü Nuriye nasıl yapılır araması çoğaldı. Bizde baklava yufkası
açmayı bilmeyenler yada zahmeti nedeniyle vazgeçenler için olukça pratik hazır
baklava yufkasından sütlü Nuriye tarifi paylaşıyoruz.
3 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
Yaklaşık 30 yaprak hazır baklava yufkası
250 gram eritilmiş tereyağı
Arası için yaklaşık 1 su bardağı kırılmış fındık içi
Sütlü Nuriye nasıl yapılır malzemeleri
Şerbeti için3 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
Yaklaşık 30 yaprak hazır baklava yufkası
250 gram eritilmiş tereyağı
Arası için yaklaşık 1 su bardağı kırılmış fındık içi
Hazır yufkadan Sütlü Nuriye nasıl yapılır?
- Sütlü Nuriye Yapımı hazır yufkadan öncelikle şerbeti hazırlayarak başlıyoruz. 3 su bardağı süte 2 su bardağı toz şeker ekleyip şeker eriyene kadar pişirin.- Normal baklavalardaki gibi şerbetin ağırlaşmasına gerek yok şeker sütte erisin yeter.
- Şerbeti hazırladıktan sonra soğumaya bırakın.
- Hazır baklava yufkasını tepsiye serin ve üzerine eritilmiş tereyağını fırça yardımıyla sürün. Ardından diğer yaprağı üzerine serip yine fırça ile eritilmiş tereyağını gezdirin. Bu işlemi yaparken hazır baklava yufkası paket açıldığında çabuk kurumaktadır. Tek tek tepsiye dizme işlemi yapacağımızdan açılan baklava yufkalarını kurumaması için bir bez ile hava almaması için üzerlerini kapatın. Her yaprağı alırken açıp yeni yaprağı tepsiye serip tereyağı ile her tarafına yayın.
- 30 hazır baklava yufkası kullanacaksanız 15 kat baklava yaprağına tek tek serip her katı yağlama işlemi yapın. Eğer aldığını hazır paket baklava 40 yaprak ise yarısına kadar yaprakları eklediğinizde fındık içi ekleyin.
- 15. Kata gelince 1 su bardağı iri çekilmiş kavrulmuş fındık içi döküp her tarafına yayın.
- Araya fındıkları yayınca üzerine tekrar tek tek hazır baklava yufkalarını yerleştirip tereyağı ile her katı fırça yada kaşık kullanarak yağlayın. Hazır baklava yaprakları bitene kadar aynı işlemi devam edin.
- Baklava yaprakları bitince dilimleyin. Ardından kalan tereyağını üzerine her tarafa ulaşacak şekilde dökün. Tereyağı özellikle dilimlediğiniz noktalardan yufkaların arasına ulaşacak.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fında yaklaşık 30-40 dakika civarında üzeri kızarana kadar pişirin.
- Baklavayı fırından çıkarınca sıcakken üzerine oda sıcaklığına kadar soğumuş olan sütlü şerbeti kepçe yarımıyla her tarafına ulaşacak şekilde döküp şerbetleyin.
- Sütlü baklava sütlü şerbeti çekince servis yapabilirsiniz. Hemen sunum yapmayacaksanız bir müddet soğuduktan sonra buzdolabında dinlendirirseniz daha güzel olur ve sütlü Nuriye tadı oturur.
Tatlı sutlu nuriye oldukça leziz bir baklava türüdür. Hafif ve yumuşak dokusu ile sütlü şerbeti yiyenlere unutulmaz bir keyif bırakır. Sizde sütlü nuriye tarifi istiyorum diyorsanız doğru yerdesiniz. Kolay sütlü Nuriye tarifi hazırlanışı yaklaşık 10 dakikadır.
Sütlü Nuriye Tarihçesi
Sütlü Nuriye diğer adıyla İhtilal tatlısı yada İhtilal baklavası olarak isimlendirilen Bir Türk Baklavasıdır. Aslında sütlü baklava şerbeti ilk olarak Diyarbakır bölgesinde 1900 lü yıllarında başlarında yapılmaya başlandığı görülmüştür.Sütlü Nuriye ise 12 Eylül darbesi sonrasında yapılmıştır. Buna göre İstanbul'da görevli generaller ildeki baklava fiyatlarının yüksek oluşunu o dönem Büyükşehir belediye başkanı olan asker İsmail Hakkı Akansel’e şikayet eder. Bunun üzerine Ramazan bayramında 2 gün önce İstanbul’da baklavanın üst sınırı için bir fiyat belirlenir ve bu sınırdan satılacağı yayınlanır. Fakat bu üst sınır fiyatı, maliyeti dahi karşılamamaktadır. Bunun üzerine Güllüoğlu Baklavaları ürettikleri baklavaların maliyetini düşürmek için içine fıstık yerine fındık ve şerbetinde gramajı ağırlaştırması için süt kullanmış ve Sütlü Nuriye baklavası hayatımıza girmiştir. Nejat Güllü Nuriye ismini vermelerinde bir amaç yada anlam olmadığını, isim bulamadıklarından dolayı spontane bir şekilde bu sütlü baklavanın isminin Sütlü Nuriye olduğunu beyan etmiştir.
Sütlü Nuriye ve soğuk baklava arasındaki fark aslında şerbet ve baklava yapılışı aynı olsa da soğuk baklava tarifi üzerinde süsleme olarak kakao ve süt tozu karışımı ve çikolata parçaları kullanılırken Sütlü Nuriye normal baklava süslemesi gibi sunum yapılır. Ayrıca sütlü Nuriye içi fındıkla yapılırken soğuk baklava farkı normal baklavalardaki gibi ceviz yada fıstık kullanımıdır.
Yapılışını görmek isteyenlere Sütlü Nuriye Tarifi Video yazı altında bulunmaktadır. Tarifimizi beğendiyseniz Hazır baklava yufkasından Sarıyer böreği yada el açması şekilli baklava tarifi gibi benzet tariflerimize göz atabilir daha tatlı tarifleri için Harika Ev İşleri Youtube kanalımıza abone olabilirsiniz.
0 Yorumlar